Menu w Japonkach

Legenda

Nasze menu jest dość proste w konstrukcji, ale mnogość pozycji i niektóre nazwy mogą być dla nowych gości niejasne.
Poniżej znajdziecie krótką instrucję obsługi. 😉

PUDEŁKA

Zacznijmy od podstawowego pojedynczego elementu menu, czyli zestawu – jednego prostokątnego boksa (w menu pod nazwą Set lub Rolls).
Jeden zestaw to trzy możliwe konfiguracje:
🍣 Dwie rolki, każda po osiem kawałków (8 + 8)
🍣 Jedna rolka podzielona na osiem kawałków i pięć nigiri (8 + 5)
🍣 Dziesięć nigiri (10)
Warto wiedzieć, że jedna rolka to 90 g ryżu i 60 g ryby, a jedno nigiri to 15 g ryżu i 15 g ryby.
Jeśli wśród gotowych zestawów nie ma kombinacji, które Wam odpowiadają, wystarczy obrócić kartę menu na drugą stronę i samemu złożyć zestaw Do It Yourself (DIY).

DIY

Tutaj też sprawa jest prosta, musicie sami skomponować jedno całe pudełko, czyli dwie rolki lub jedną rolkę i pięć nigiri lub dziesięć nigiri. Komponować możecie wybierając z listy gotowych rolek i nigiri. Long story short, musicie wybrać dwie pozycje z listy, żeby stworzyć jeden zestaw (jedno pełne putelko).

Z wszystkim powyższym nie będzie żadnego problemu, jeśli wiecie co oznaczają nazwy ryb, które zapisane są w naszym menu po angielsku. Jeśli jednak potrzebujecie pomocy w rozszyfrowaniu niektórych nazw, przydać się może poniższy słowniczek:
🍣 bluefin – tuńczyk błękitnopłetwy, szlachetna ryba o czerwonym kolorze, intensywnym smaku i delikatnej konsystencji (nie mylić z tuńczykiem żółtopłetwym, spotykanym w większości suszarni)
🍣 otoro – tłusta część tuńczyka błękitnopłetwego
🍣 chutoro – średnio tłusta część tuńczyka błękitnopłetwego
🍣 akami – chuda część tuńczyka błękitnopłetwego
🍣 salmon – łosoś, ryba o pomarańczowym mięsie i wyraźnym, charakterystycznym smaku
🍣 yellowtail – seriola, biała ryba o wyraźnej konsystencji i smaku
🍣 seabass – okoń morski, biała ryba o delikatnym smaku
🍣 unagi – węgorz podawany w wersji pieczonej po długim zamarynowaniu
🍣 negi – szczypior cebuli siedmiolatki

Teraz sosy. Dobieramy je sami tak, żeby pasowały do zestawu.

Co możecie znaleźć w pudełkach?

Oprócz marynowanego imbiru (gari) i wasabi, w każdym boksie znajdziecie też dwa wybrane przez nas sosy spośród:
💧Nasze nikiri (sos do sushi) to mieszanka japońskiego sosu sojowego, mirinu i sake, która następnie jest redukowana, w celu zagęszczenia i dodatkowej koncentracji smaku. Dlatego wystarczy użyć jej dosłownie kilka kropel, żeby sos nie przykrył delikatnego smaku ryb i ryżu.
💧Sweet soy to nikiri z dodatkiem cukru, który znacznie zagęszcza konsystencję i nadaje… tak, słodyczy. Używajcie odrobinkę! Albo tak jak chcecie, to Wasze sushi, Wasza decyzja.
💧/💦 „Ta pyszna galaretka” to ponzu (sos na bazie sosu sojowego, japońskich cytrusów, mirinu oraz płatków katsuobushi, nadających charakterystyczny wędzony aromat), który następnie żelatynizujemy za pomocą agaru. Możecie nałożyć ją na wybrany kawałek pałeczkami.
💦 wegańska redukcja na bazie dojrzałych pomidorów pełnych naturalnego umami (znajdziecie ją w zestawie wege). Poszalejcie z nią, bo doskonale uzupełnia smaki lekko zblanszowanych warzyw marynowanych w kombu dashi.

Jak zamawiać?

🍣 przez stronę https://japonkisushi.pl/zamow-online/
🍣 telefonicznie 884 318 081
🍣 na miejscu (możecie zjeść na miejscu lub zabrać na wynos)

Mamy nadzieję, że pomogliśmy!